Almennur fyrilestur við Bjørn Kunoy

KUNOY_2

‘Handan leiktjøldini í altjóða gerðarrættarmálunum millum Føroyar og ES’ er heiti á almennum fyrilestri, sum Bjørn Kunoy doktari í lóg fer at halda í Norðurlandahúsinum mikukvøldið 5. november kl. 19.30.

Í stríðnum um felags umsiting av uppsjóvarfiski fekk ES sær til vega eina heimildarreglugerð, so at møguligt skuldi verða hjá ES at seta í verk handilstiltøk ímóti triðjalondum, um ósemja tók seg upp um felags umsitingarskipanir av ferðandi fiskastovnum.
Sum ein avleiðing av áhaldandi hóttanum um at seta í verk handilstiltøk móti Føroyum, avgjørdu Føroyar í august 2013, við støði í havrættarsáttmála Sameindu Tjóða, at kæra ES fyri ein tvungnan gerðarrætt. Í november 2013 varð somuleiðis sett hol á WTO gerðarrættarskipanina í hesum máli, ið fyri Føroyar var av sera stórum týdningi. Við hesum vórðu lunnar lagdir undir tvey javnfjar altjóða gerðarrættarmál millum Føroyar og ES.
Bjørn Kunoy stóð á odda fyri hesum arbeiði, og hann fer í fyrilestrinum at greiða frá teimum hendingum, ið lógu til grundar fyri avgerðini at seta í verk hesi altjóða gerðarrættarmál. Eisini verður greitt frá teimum nógvu avbjóðingunum, ið stóðust av hesum.
Høvi verður at seta Birni spurningar.
Bjørn Kunoy er doktari í almennari lóg og er starvsettur sum løgfrøðiligur ráðgevi í Uttanríkistænastu Føroya.