Jóhan Hendrik áttati

johanhendrikwp

Í dag, fríggjadagin 20. juni fyllir mæti málfrøðingur okkara Jóhan Hendrik W. Poulsen 80 ár. Fáur hevur við so neyvum nærlagni tikið sær av at menna føroyska málið, í nærum øllum tættum og viðurksiftum, sum Jóhan Hendrik.

Jóhan Hendrik er kendur víða um land, og mong eru tey, ið minnast, tá ið hann hegnisliga greiddi frá teimum mongu spurningum hann fekk frá fólki ymsastaðni í landinum í útvarpstáttinum Orðabókin. Jóhan Hendrik stóð fyri hesum tátti í Útvarpi Føroya frá 1969 til 1993, og eftir hann liggur ein stór bók, við øllum teimum 198 sendingunum á prenti. Tað var starvsfelagi Jóhan Hendriks, málfrøðingurin Anfinnur Johansen, sum stóð fyri at greiða sendtingarnar til prent, og Sprotin gav út í 2009, tá ið Jóhan Hendrik fylti 75.

Jóhan Hendrik er føddur í Sumba, har foreldrini Kristianna og Niels Winther Poulsen, ið var lærari, búðu. Seinni fluttu tey til Skopunar, har Jóhan Hendrik vaks upp. Jóhan Hendrik las fyrst latín og enskt eitt skifti við lærda háskúlan í Keypmannahavn, men fór seinni at lesa norrøna málfrøði. Hann tók mag.art. prógv í 1966.

Jóhan Hendrik kom at starvast á Føroyamálsdeildini á Fróðskaparsetrinum í 1970, m.a. saman við Chr. Matras, sum tá var professari har. Á Føroyamálsdeildini starvaðist Jóhan Hendrik til 1. september 1997.

Stórur partur av arbeiðinum hjá Jóhan Hendriki hevur snúð seg um at savna føroysk orð, sum vóru um at fara í gloymskuna. Fleiri dømi eru um gomul og nær um útdeyð orð, sum Jóhan Hendrik hevur kveikt lív í aftur við nýggjum týdningi. Orð og heiti úr hesi rúgvu kunnu vera kvikil, telda, teldil, tyrla og grindil, orð, sum verða brúkt í málinum í dag fyri nýggj hugtøk og fyribrigdi.

Fróðskaparfelagið ynskir Jóhan Hendriki hjartaliga til lukku við teimum áttati árunum, við tøkk fyri megnaravrik, føroyska málinum at frama og við vón um mong góð ár afturat.

Heilsan

Føroya Fróðskaparfelag